Nog even de Historie in beeld...
Corgi RocketsDe introductie van Mattel’s Hot Wheels in 1967 bracht een enorme verandering teweeg in de modelautowereld. Jongens van over de gehele wereld gingen opeens heel anders naar modelauto’s kijken. Wat eerst nog het naspelen van de realiteit was werd opeens een grote fantasie met vooral snelheid en dynamiek. Hot Wheels was in de USA een enorme hit en begon ook Europa te veroveren en menig fabrikant trok alles uit de kast om met hun eigen series mee te kunnen komen.
Net toen Mettoy de strijd tegen Lesney begon te winnen kwam daar het opkomende Mattel en Mettoy was niet meer toonaangevend op de markt.
De Hot Wheels van Mattel waren kwalitatief eigenlijk niet meer dan modellen gebaseerd op het origineel in tegenstelling tot de veel meer realistische Matchbox en Husky’s.
Dit werd verdoezeld door de flitsende kleuren en prints. Zelfs de snelle wieltjes op de hele dunne asjes waren eigenlijk niet vernieuwend. Waar Hot Wheels vernieuwend in was waren de Tracks waar met de auto’s de meest acrobatische rondjes gereden konden worden. Dat systeem maakte de auto’s erg populair.
Mettoy was gewend om te reageren op sterke competitie dus wilde zij zo snel mogelijk een vergelijkbaar product leveren. Gelukkig had Mettoy de Husky’s in productie en de nieuw uit te brengen modellen werden omgedoopt in ‘Corgi Rockets’. De ‘Rockets’ zouden niet alleen snellere wielen hebben maar maakte ook gebruik van een verstelbaar onderstel die je d.m.v. een bijgeleverd sleuteltje kon bedienen. De kleurschema’s werden aangepast aan de flitsende kleuren van Hot Wheels waarbij Mettoy de naam ‘solarbrite’ gebruikte als zijnde de zilverkleurige ondergrond met fel gekleurde transparante toplaag. In het eerste productiejaar werden 5 van de 7 modellen in deze kleur uitgevoerd. De lage weerstand ‘Whizzwheels’ wielen werden als noviteit aangeduid.
Er werden complete Tracksets ontwikkeld gelijkend aan die van Hot Wheels.
Doordat Mattel de beste advocaten voor zich had werken waren zij er op gebrand om de Corgi Rockets en Matchbox Superfast series via gerechtelijke stappen aan te pakken vanwege de patentrechten. Het ging hen niet zozeer om de auto’s maar om de Tracksets. Ze wisten dat zonder de exclusiviteit van de Tracksets, Mattel heel moeilijk zou kunnen concurreren. Helaas for Mettoy en de anderen werd de zaak door Mattel gewonnen zodat men de produktie van de Rockets sets stop moest zetten. Wel mocht men de sets die in de winkel lagen nog verkopen.
Eind 1969 werd het moeilijk voor Mettoy nu bleek dat de complexe chassis van de modellen zonder de Tracksets overbodig waren en bovendien kostbaar om te produceren.
Was men net verlost van het contract met Woolworth zat Mettoy nu met 2 concurrerende modelauto series. Een noodplan was onderweg wat er voor zorgde dat de naam ‘Husky Models’ werd veranderd in ‘Corgi Juniors’ en er werden allerlei aanpassingen gedaan. De gehele Corgi Rockets serie kwam te vervallen waarvan de Whizzwheels nog wel overgezet werden op de nieuwe Corgi Juniors.
Wat nogal wat problemen veroorzaakte in het veranderen van de bodemplaten, iets waar Mettoy nogal wat geld aan verloor qua ontwikkel- en ontwerpveranderingskosten.
Een brand in de fabriek in 1969 zorgde ook voor de nodige kosten ook al was het voornamelijk de Corgi Toys lijn die schade opliep.
Elektro-RocketsÉén van de interessante producten uit de Rockets serie die verloren is gegaan na de rechtzaak tegen Mattel, zijn de zogeheten ‘Elektro-Rockets’. Deze serie maakte als één van de eerste modelautofabrikanten gebruik van Ni-Cad oplaadbare batterijen, vlak na de introductie van de Hot Wheels ‘Sizzelers’. De modellen werden opgeladen door een oplaadstation wat bij iedere auto bijgeleverd werd. Er werden maar 2 modellen voor deze serie gemaakt, de Bizzarini Manta en de Alfa Montréal, waarvan de laatste helaas in geen elke andere lijn van Corgi is terug te vinden.
Het zijn daarom modellen met een hoge verzamelwaarde en erg moeilijk in mint conditie te vinden vanwege de chemische reactie veroorzaakt tussen de batterijen en de afwerking van de body.
De ‘Elektro-Rockets’ zijn maar heel kort geproduceerd en in heel kleine oplage zodat ze vrijwel onbekend zijn bij de verzamelaars.
(Bron: Corgi Juniors & Husky Models by Bill Manzke)