3 Inch Forum
Februari 21, 2024, 04:55:45 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws: Opgericht 07-09-2007!
 
   Startpagina   Help Zoek Inloggen Registreren  
Pagina's: [1]   Omlaag
  Print  
Auteur Topic: Historie...  (gelezen 13625 keer)
0 geregistreerde leden en 2 gasten bekijken dit topic.
Fardango
Uber spammer
*****
Offline Offline

Berichten: 4117WWW
« Gepost op: November 17, 2011, 10:02:48 »

Husky Historie
Concept en ontwikkeling


‘Husky Models’ en de latere ‘Corgi Juniors’ zouden nooit hebben bestaan  als er niet de vraag was geweest van de winkelketen Woolworth om een eigen merk Die-Cast modelauto’s op de markt te brengen om te concurreren met de populaire ‘Matchbox series’ van Lesney begin jaren ‘60.
Dit om een breder publiek aan te spreken en om dit plan effectief te laten werken moesten de modellen zich onderscheiden van de concurrentie maar ook scherper geprijsd en van betere kwaliteit zijn. Om aan als deze wensen te kunnen voldoen wendde Woolworth zich tot Mettoy, fabrikant van de populaire Corgi Toys.
Mettoy kreeg de uitdaging om een lijn geheel nieuwe en kleine Die-Cast modellen te produceren die voor lesney’s ‘Matchbox’ zou doen als wat de originele ‘Corgi Toys’ betekende voor Hornby’s ‘Dinky Toys’ in de jaren 50. Omdat de nieuwe productielijn niet door ‘Corgi Toys’ gedistribueerd zou worden kreeg Mettoy tevens de opdracht om een nieuwe naam te bedenken voor deze serie kleine modellen en om enige verwantschap te houden met het hondenthema van ‘Corgi Toys’ werd de naam ‘Husky Models’ aangenomen. De nieuwe naam zou beter zijn te onthouden en ook de indruk geven dat de modellen van goeie kwaliteit waren.
Mettoy koos er voor om in eerste instantie voornamelijk Britse modellen te produceren die aangevuld werden met een aantal Amerikaanse en Europese modellen om ook die markt aan te trekken.
De eerste modellen werden al vrij snel ontwikkeld en voorzien van een plastic bodemplaat die een bladveer bevatte, wat nog niet eerder bij andere merken van die tijd was toegepast.
De schaal van de modellen varieerde nogal afhankelijk van het prototype dat gebruikt werd maar kwam zo goed als overeen met de treinschaal ‘OO’. Deze variërende schaal formule werd al met succes gebruikt bij de grotere ‘Corgi Toys’ en was eigenlijk gelijk aan wat Lesney op de ‘Matchbox Series’ toepaste.
Toch werden er nog steeds vraagtekens gezet bij de uiteindelijke naam die voor deze nieuwe lijn bedacht werd, zelfs tot aan de introductie aan toe waardoor de eerste Pre-Productiemodellen die aan Woolworth gepresenteerd werden nog geen naam op de bodemplaat hadden.
Het was de eerste keus van Mettoy om de nieuwe serie ‘Husky Toys’ te noemen maar men kwam er al snel achter dat een Canadese fabrikant van blikken speelgoedvrachtwagens deze al had vastgelegd waarna de naam officieel als ‘Husky Models’ werd gebruikt.
Toch wordt tot op de dag van vandaag bij vergissing nog wel eens de naam ‘Husky Toys’ door verzamelaars gebruikt.
Aan het eind van 1964 had Mettoy een volledige productielijn waarbij maandelijks nieuwe modellen uitkwamen. De volledige lijst werd op de achterkant van de verpakking van elk nieuw model gedrukt.
De folders die uitgebracht werden hadden vaak afbeeldingen van pre-productiemodellen waardoor verzamelaars vaak op het verkeerde been werden gezet vanwege nooit uitgebrachte modellen.
In tegenstelling tot de ‘Matchbox’ doosjes werden de ‘Husky Models’  vanaf het begin al in zogenaamde Blisterverpakkingen uitgebracht. Door deze manier van verpakken kon met het model gelijk zien werd er voorkomen dat modellen konden beschadigen als ze tijdens vervoer uit hun doosjes vielen. De officiële introductie van de ‘Husky Models’ door Woolworth vond net op tijd plaats voor de feestdagen van 1964.

Husky Models

De allereerste reactie op de ‘Husky’ modellen was zeer positief en er werd goed verkocht ondanks dat de distributie uitsluitend via Woolworth plaatsvond. Mettoy had door de verwachtingen van de Woolworth klanten de lat behoorlijk hoog gelegd waardoor Lesney en de andere fabrikanten al snel met nieuwe modellen kwamen om ‘Husky Models’ bij te houden.
Al snel ontstond er een oorlogsstrijd zoals het al eerder met ‘Corgi’ en ‘Dinky Toys’ verging.
Het eerste wat er gebeurde was dat de schaal bij alle fabrikanten enigszins aangepast werd om de modellen meer waarde te geven.
Al gauw werd door Lesney ook vering toegepast en nu met bodemplaten van metaal, dit om de levensduur te verlengen. ‘Husky models’ reageerde daar weer op door ook de bodemplaten te vervangen en gelijk alle modellen in een iets grotere schaal uit te brengen waarbij de minder populaire modellen gelijk werden vervangen door nieuwe.
Door van hun fouten te leren werden met name de trucks  en constructievoertuigen vervangen door modellen die een stuk degelijker waren.
Veranderingen die onzichtbaar waren voor de klant maar evengoed de produktiekosten laag hielden.
Tot aan 1966 waren de modellen alleen verkrijgbaar bij de Woolworth winkels maar ook anderen waren geïnteresseerd in deze kleine modellen. In 1967 begon Mettoy na discussies met Woolworth de ‘Husky Models’ de verkopen via de reguliere wegen maar alleen in winkelcentra’s waar géén Woolworth winkel te vinden was. Gelijktijdig was het de wens van Woolworth om de verpakkingen met een verkoopprijs te bedrukken die voor een speciale markt bedoeld waren zodat deze beter te traceren waren waar ze voor bedoeld waren. Het gevolg hiervan was dat dezelfde modellen soms met wel 3 verschillende nummers te vinden waren, afhankelijke van waar ze verkocht werden.
Deze situatie werd al gauw een Logistieke nachtmerrie, zeker nu de modellen zo populair werden.
Mettoy had al snel door dat de strikte distributie van Woolworth het in de weg stond voor de fabrikant om verder te groeien dus werd in 1969 na onderhandelingen het contract tussen Mettoy en Woolworth ontbonden zodat de modellen overal verkocht konden worden.

(Bron: Corgi Juniors & Husky Models by Bill Manzke)
Gelogd

Pagina's: [1]   Omhoog
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!